Algemene/langlopende tips

Maandelijks Wooncafé 020
Elke vierde dinsdag van de maand
Adres: Huis van de Wijk Rivierenbuurt, Pres. Kennedylaan 142/hoek Rijnstraat

Huis van de Wijk Rivierenbuurt
Het Wooncafé is een informele ontmoetingsplek waar ervaringen en ideeën over wonen worden uitgewisseld. De wijk verandert in snel tempo – wat zijn de knelpunten – hoe kun je als bewoner je stem laten horen? Daarnaast willen we aandacht besteden aan praktische
vragen – het belang van een bewonersorganisatie, samen wonen en toegankelijkheid (levensloop geschikt maken van woningen).
Het is een initiatief van en door bewoners. In elk Wooncafé staat één onderwerp centraal. Lees hier verder: Wooncafé  

Gratis met bus, metro en tram

Tram AmsterdamOuderen met een laag inkomen en geen of weinig spaargeld kunnen bij de gemeente gratis openbaar vervoer aanvragen.
Als alleenstaande heeft u in 2022 minder dan € 22.000,- per jaar ontvangen en minder dan € 6.505,- op uw spaarrekening staan. In dat geval heeft u recht op gratis openbaar vervoer. U kunt dit verder nakijken op www.amsterdam.nl/pakjekans of bellen naar 020-2526000.

 Wij zoeken één of meer Dj’s voor onze dansavonden in HdK

Wij zoeken één of meer Dj’s om ongeveer 1x in de 6 weken, onze dansavonden (2e en 4e zaterdag van de maand) op te luisteren met lekker dansbare muziek!
Je hoeft geen professional te zijn. Het plezier om dansmuziek te draaien en een beetje gevoel voor waar je goed op kunt dansen vinden wij veel belangrijker!
Lees hier verder: https://stadsdorpdepijp.files.wordpress.com/2022/04/dj-.pdf

Ouderenmishandeling

Financiën in eigen hand

Onder mishandeling van een ouder persoon (iemand vanaf 65 jaar) verstaan we ‘al het handelen of nalaten van handelen van al degenen die in een persoonlijke en/of professionele relatie met de oudere staan, waardoor de oudere persoon (herhaaldelijk) lichamelijke en/of psychische en/of materiële schade lijdt dan wel vermoedelijk zal lijden en waarbij van de kant van de oudere sprake is van een vorm van gedeeltelijke of volledige afhankelijkheid.’ (Comijs e.a. 1996)
Ouderenmishandeling komt voor in gezins- of familierelaties, maar ook in relaties met beroepskrachten. De mishandeling kan het resultaat zijn van zowel actief (plegen van handelingen) als passief (nalaten van handelingen) gedrag. Voor het melden van een vermoedelijk geval van ouderenmishandeling kunt u terecht bij Veilig Thuis. Bel gratis 0800 – 2000, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Of neem direct contact op met Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland 020 – 7983798 (lokaal tarief). Of kijk op Veilig Thuis.

Bezoekerscentrum De Dageraad

De_Dageraad_007
Bezoekerscentrum De Dageraad is open van donderdag tot en met zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur. Naast allerlei informatie over de bijzondere architectuur in de wijk, worden er lezingen georganiseerd, en is het centrum het vertrekpunt voor vele wandelingen en fietstochten in de buurt. Ga voor meer informatie naar de website van De Dageraad: De Dageraad
Adres: Burg. Tellegenstraat 128.

Hulp aan vluchtelingen

Rode Kruis
Veel mensen willen hulp verlenen, maar wat is nodig en hoe regel je dat?
Het Rode Kruis coördineert de inzet van vrijwilligers. Meer informatie vind je op hun website evenals een inschrijfformulier:
Rode-Kruis
helpt bij ondersteuning ongedocumenteerde migranten 

Roze Stadsdorp Amsterdam

Roze Stadsdorp
Het Roze Stadsdorp Amsterdam is een groeiend netwerk voor 50plus LHBT+ Amsterdammers. Het Roze Stadsdorp Amsterdam sluit aan bij de behoefte om (naast eventuele deelname aan de reguliere stadsdorpen) elkaar ook in roze verband te treffen.
Het Roze Stadsdorp Amsterdam bestrijkt in tegenstelling tot de andere stadsdorpen de hele stad en Amstelveen en Diemen.

Meer informatie kunt u lezen op onze website www.rozestadsdorp.amsterdam.

Sociëteit het Amstelhuis

Amstelhuis

Sociëteit het Amstelhuis is een gezellige bar/restaurant in het Amstelhuis aan de Amsteldijk 35. De sociëteit is gericht op senioren uit en in de buurt van het Amstelhuis. Hier kan gelunched en gedineerd worden voor zeer redelijke prijzen. Tevens kan men gewoon binnenlopen voor koffie of thee (evt. met gebak) of gezellig een drankje nemen.
U bent van harte welkom in Sociëteit het Amstelhuis van 10.00 tot 21.00 uur (in het weekend van 14.00 tot 21.00 uur).Voor meer info over het Amstelhuis, klik hier: Amstelhuis

65+ Golden Sports

leonie Everts en initiatiefnemer van Stichting Goldensports, www.goldensports.nl biedt sinds april 2014 sport-en bewegingsactiviteitenaan in de buitenlucht op het Olympiaplein. Inmiddels zijn er 80 mensen ingeschreven en sporten er wekelijks 40 mensen bij ons.
Er zijn inmiddels veel leden van Stadsdorp Zuid en van Vondeldorp bij ons lid. Mogelijk is het ook iets voor uw leden.
Deelnemers betalen 4 euro per keer en de eerste keer 1 euro.

Stemmengeschuifel – met Heijermans door De Pijp

Wandeling Heijermans
‘Hallo, ik ben Kitty Courbois. Ooit speelde ik de rol van Kniertje, de vissersweduwe in Op hoop van zegen. ‘n arm mens wordt wél bezocht – regen en regen – de boel mòst rotte – d’r was geen houe an – en zo ga je de winter in – de harde winter – ach, ach, ach! Dat is een rol die in mij zit.’
Lees hier verder: Stemmengeschuifel

Boekenkastjes in De Pijp

Boekenkastje Tweede Sweelinckstraat 10-hs

Tot nu toe zijn de volgende boekenkastjes bekend:
– Tolbar (Tolstraat, bij buurthuis Cinetol), zie nieuwsbrief oktober 2016
– Tolstraat 39
– Sarphatipark 23 en Boekhandel Casperle, zie Nieuwsbrief juli 2016
– Govert Flinckstraat 249, zie Nieuwsbrief januari 2017
– Van Ostadestraat 224, zie Nieuwsbrief februari 2017
– Poggenbeekstraat 21, zie Nieuwsbrief april 2017
– Gerard Doustraat 139 (Wijkcentrum), zie Nieuwsbrief maart 2017
– Ceintuurbaan 213, zie Nieuwsbrief november 2016
– Rustenburgerstraat 110, zie Nieuwsbrief augustus/september 2016
– 2e Sweelinckstraat 10, zie Nieuwsbrief mei 2017
– Dusartstraat 51, zie Nieuwsbrief juni 2017

Voor wie andere kastjes kent, graag even een mailtje naar Rob Godfried: r.godfried@online.nl.

10 Tips om langer thuis te kunnen blijven wonen

Mensen op hoge leeftijd wonen tegenwoordig zo lang mogelijk zelfstandig thuis, ook als ze zorg en ondersteuning nodig hebben. Hoe bereidt u zich hierop voor? Alleszelf.nl geeft u tien tips om de regie te houden over uw eigen leven thuis. Ook als uw gezondheid afneemt. 10 Tips om langer thuis te blijven wonen

Boodschappen Spot

Boodschappen SpotOnline boodschappen doen is een steeds belangrijker thema aan het worden en een uitkomst voor mensen die niet meer in staat zijn om zelf naar de supermarkt te gaan.
Denk bijvoorbeeld aan ouderen of mensen die niet goed ter been zijn. Via de website zien zij in een oogopslag welke supermarkten er op hun locatie bezorgen. Daarnaast biedt Boodschappen Spot per supermarkt praktische informatie als minimum orderbedrag, bezorgkosten, aanbiedingen, en of boodschappen afhalen in de winkel mogelijk is.
Op de website https://www.boodschappenspot.nl wordt inzichtelijk gemaakt welke supermarkten bij u in de buurt boodschappen bezorgen.

Bouwen aan Buurthulp

Bouwen aan buurthulp
In najaar 2014 is het Handboek voor het organiseren van onderlinge hulpverlening in de buurt verschenen.
Voor een korte beschrijving en hoe het te downloaden is, zie:
Bouwen aan buurthulp

Petitie: Tramhalte lijn 3 moet terug op de Amsteldijk/Ceintuurbaan

Aktie tramhalte lijn 3
Het GVB heeft de tramhalte Amsteldijk/Ceintuurbaan voor lijn 3 verwijderd.
Dit op een plek waar veel senioren wonen die afhankelijk zijn van goed openbaar vervoer. Terugkeer is van levensbelang voor een grote groep buurtbewoners, zodat zij mobiel blijven en betrokken blijven bij de buurt en de stad en kunnen blijven genieten van hun oude dag.
Voor de inhoud van de petitie:

https://petities.nl/petitions/tramhalte-lijn-3-moet-terug-op-de-amsteldijk-ceintuurbaan?locale=nl

Veilig met vakantie

InbraakbeveiligingVereniging EIGEN HUIS heeft anti inbraak tips voor de beveiliging van je huis. Klik hier: Inbraak-preventie

Belangrijke documenten bewaren

kopie op je smartphone
Maak een foto van je paspoort, ID, rijbewijs en zorgverzekeringspas en zet die op je telefoon. Nooit meer kwijt en altijd bij je.
Maar als je niet zo’n telefoon hebt is het ook handig om van al je pasjes een fotokopie te maken. Zodat als je portemonnee of tas wordt gestolen dat je weet welke pasje je moet blokkeren en/of opnieuw moet aanvragen. (Tip van Nienke)
N.B. Maskeer wél je BSN-nummer voordat je de foto neemt om op je smartphone te zetten. Dit om identiteitsfraude tegen te gaan als je smartphone gestolen wordt! (Tip van Anna Minter)

Brandveiligheid

Brandveiligheid
Na de politie is er nu ook bekend dat we de brandweer gratis kunnen vragen of ons huis veilig is. Hou deze boodschap warm in gedachten.
(Tip van Nienke Kamsma)

Goed en betaalbaar eten in De Pijp

eetcafe
De werkgroep Goede Zorg heeft een lijst samen gesteld van goede, betaalbare eetgelegenheden in De Pijp. Bekijk deze lijst en geef je reactie of stuur een aanvulling erop via dit formulier.

Werkgroep Voedselverspilling De Pijp

Voedselverspilling
Er is al veel gedaan met groen in De Pijp, maar hergebruik van afval en overgebleven voedsel van de markt is een relatief nieuw en inspirerend onderwerp in deze buurt. Natuur&Milieuteam Zuid heeft in 2014 de Werkgroep Voedselverspilling opgericht.
De werkgroep bestaat uit enthousiaste mensen, die al veel nieuwe ideeën hebben verzameld en actief aan de slag zijn gegaan. Zo is er een actie geweest om voedsel bij winkels, de horeca en de markt, dat anders weggegooid zou worden in een maaltijd te verwerken.
Lees hier verder: Voedselverspilling

Tuintjes in De Pijp

Tuintjes in De PijpTip van Veronica: Achter het Huis van de Wijk De Pijp (2e van der Helststraat) op de 1e étage, ‘op het dak van een garage’ zijn tuintjes te huur voor € 50.- per jaar, ook nog leuk om met z’n allen te tuinieren. Telefoon: 020-5709640 (Madelon Bos).

De Botanische tuin Zuidas
Botanische tuin Zuidas
De Botanische tuin Zuidas (voorheen: Hortus Botanicus van de Vrije Universiteit) heeft een mooie plantencollectie van ruim 5000 soorten, en is het bezoeken ruimschoots waard. Er staan hier en daar bankjes om van het uitzicht te genieten, er is een winkeltje, en er is koffie en thee te koop. Ook zijn er kassen waar je in kunt, zoals: een cactus-, vetplanten-, varen- en alpine kas, en een kleine en grote tropische kas.

De Botanische tuin is gratis toegankelijk en open van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur, op zaterdag en zondag van 12.00-17.00 uur.
Adres: Van der Boechorststraat 8.
Voor meer info: https://botanischetuinzuidas.nl/de-tuin/

Beatrixpark

Artsenij
In de Artsenijhof in het Beatrixpark staan ruim 250 geneeskrachtige kruiden. Het ligt aan de oostkant van het park en is ontstaan vanuit de tentoonstelling Floriade 1972. Bij de meeste planten staan bordjes met vermelding van naam en de geneeskrachtige werking. Zo staat er b.v. mansoor, braakwortelspirea, kweepeer, wilde akelei, veldsalie, rode zonnehoed, slangenkruid, monnikskap, zijdeplant, tripmadam en nog veel meer.
Lees hier meer: Beatrixpark

Het Van Eesterenmuseum

Van Eesterenmuseum In een gesprek over de jaren 50 kwamen we op de mogelijkheid een jaren 50 museumwoning te bezoeken, en vonden vervolgens allerlei informatie over de stadsvernieuwing met name in Slotermeer in die jaren op www.vaneesterenmuseum.nl.  Iedere vrijdag, zaterdag en iedere eerste  zondag van de maand worden twee wandelingen aangeboden: om 13.30 een wandeling door de buurt gevolgd door bezoek aan de museumwoning en om 14.00 uur een architectuurwandeling door het ‘openluchtmuseum Slotermeer”. Beide wandelingen duren ongeveer anderhalf uur. Adres: Van Eesterenmuseum, Burg. De Vlugtlaan 125.  Er is ook een architectuurwandeling vanuit de visie van Van Eesteren in Buitenveldert. Misschien leuk om met geïnteresseerde stadsdorpers te doen!

Samen fit in Zuid
Maak kennis met sport en bewegingsactiviteiten, met fitness als basis. Dit project wordt uitgevoerd door ActenZ en vindt o.a. plaats bij Fresh Fitness in de Tolstraat. Je kunt hier 3 maanden lang aan deelnemen voor € 2 per keer. Meer informatie: Samen fit in zuid.

Repaircafé De Pijp elke laatste zondag van de maand

Repair Café
Voor en door buren in De Pijp. Elke laatste zondag van de maand van 12.00 uur tot 16.00 uur, behalve in de maand december.
Wat: kleding, elektrische apparaten e.d.
Computers: Voor de reparatie van computers is specifieke kennis en deskundigheid nodig.
Meldt daarom je klus van te voren via Repaircafédepijp@gmail.com
Waar: Voedselbank Amsterdam-Zuid, Lutmastraat 61A, onder poort door.
Voor verdere info zie : https://nmtzuid.nl/project/repair-cafe/

Banken in Sarphatiepark

Stadshout Amsterdam
Stadshout heeft een passie voor hout. Onze visie is dat alle bomen recht hebben op een mooi lang leven en dat onnodige kap voorkomen dient te worden. Stadsbomen verzamelen in hun leven vele verhalen en aanbidders, wat ze zo bijzonder maakt. Oude bomen bieden tevens het mooiste hout. Tot voor kort verdwenen deze parels in de versnipperaar. Stadshout Amsterdam verwerkt de Amsterdamse bomen op duurzame wijze en biedt ze een tweede leven in onze eigen stad. Zo bouwen wij mee aan een circulaire economie Hout uit eigen stad. Projecten voor stad, buurt en scholen in Amsterdam. Producten van Amsterdams Stadshout.
Winkel: van Woustraat 70, tel: 020-6759063
Open: di t/m vr 11-17 uur, za 12-17 uur.

VoorleesExpress

De VoorleesExpress zoekt vrijwilligers
Amsterdam staat voor een grote maatschappelijke opgave: veel kinderen groeien op in een taalarme omgeving. Zij beginnen hun schoolcarrière daardoor met een achterstand.
Een achterstand die ze daarna niet of nauwelijks meer inlopen.
Op dit moment wachten heel veel gezinnen op een voorlezer. Een grote groep van onze vrijwilligers bestaat uit volwassenen, die vrijwel unaniem heel enthousiast zijn over hun ervaring als voorlezer, maar we merken óók dat veel Amsterdammers ons nog niet kennen. Lees hier verder: Voorlezen

Oproep van buurtmaatjesproject
Monique Niezen van Stichting Prisma zoekt ‘buurtmaatjes’ voor mensen met een verstandelijke beperking. Klik hier om de uitgebreide oproep met linken naar meer informatie te lezen:
Oproep buurtmaatjesproject
.

Een WordPress.com website.