TIPS

Op deze pagina kunt u tips voor leuke en handige dingen in en rond de Pijp vinden. U kunt zelf ook tips doorgeven via dit formulier.

Sport en fun voor volwassenen op woensdag 25 juli 2018

Van 24 tm 27 juli is in Sporthal De Pijp de sport en fun toer voor de jeugd gaande.
Dit is een groots sport,spel en beweeg spektakel.
Dit jaar hebben we voor het eerst ook een volwassenendag.
Dit vindt plaats op woensdag 25 juli in Sporthal De Pijp in hal 1 van 12 tot 16 uur.
Meerdere sporten worden aangeboden zoals; Yoga, tai chi, dans, hoela hoop, pickleball, maar ook tafeltennis, walking football, fitness, 3X3 basketbal.
We gaan er een gezellige, leuke en sportieve dag van maken.
http://www.combiwelsport.nl
Plaats: Sporthal De Pijp, hal 1
Tijdstip: 12:00 – 16:00 uur
Adres: Lizzy Ansinghstraat 88

(Tip van Christien)

Expositie “Ik doe ertoe” vanaf zaterdag 30 juni

Deelnemers van het Amsterdams Ontmoetingscentrum De Pijp tonen hun kunstwerken, aangevuld met foto’s van Carla van Thijn.

Locatie: Herengracht 318, Amsterdam

Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling en AOC De Pijp op: https://stadsdorpdepijp.files.wordpress.com/2018/06/uitnodiging-aoc-v2.pdf

Foto expositie Rijn58

Vanaf 17 juni tot eind augustus 2018 exposeren 6 Pijp- en Rivierenbuurtbewoners, die hun
passie voor fotografie delen, in de Dynamovestiging Rijn58 (Rijnstraat 58 in Amsterdam).
De 6 exposanten kennen elkaar van de facebook fotogroep Daily Abstraction, een groep die 110
leden telt uit het hele land.

De exposanten zijn: Vibeke, Rob (Godfried), Marga, Gepke, Patricia en Dieuwertje.

Klik hier voor meer informatie:
https://stadsdorpdepijp.files.wordpress.com/2018/06/foto-expositie-rijn58.docx

Huiskamer restaurant in de Vluchtmaat

Ethiopische maaltijdDe Vluchtmaat biedt een thuis voor 40 vluchtelingen zonder verblijfsdocumenten uit Ethiopië en Eritrea. Tevens is de Vluchtmaat een broedplaats waar bedrijven, creatievelingen, instellingen en stichtingen een werkruimte huren.

Huiskamer restaurant de Vluchtmaat (Joan Muyskensweg 32) opent sinds 20 Oktober 2017 1x per maand haar deuren. Voor een donatie van €15 pp kun je komen eten en drinken in het huiskamerrestaurant dat door de bewoners en huurders van de Vluchtmaat wordt geleid.
De heerlijke Ethiopische maaltijden zullen worden geserveerd tussen 18:00 en 19:00 uur. Als je wilt komen eten wordt je geacht er op deze tijd te zijn.
Reserveer door een email te sturen naar eet@vluchtmaat.nl. Op deze manier kunnen wij garanderen dat er genoeg eten en drinken voor iedereen is.
Christien Visch

Hoe wordt je mooi oud?

In aansluiting op de thema-avond over het ouder worden hierbij de aankondiging van een interessant boek, dat wij onlangs ontvingen: Hoe wordt je mooi oud?.
Klik hier voor de flyer met meer gegevens over Hoe wordt je mooi oud?.

Boodschappen Spot

Boodschappen SpotOnline boodschappen doen is een steeds belangrijker thema aan het worden en een uitkomst voor mensen die niet meer in staat zijn om zelf naar de supermarkt te gaan.
Denk bijvoorbeeld aan ouderen of mensen die niet goed ter been zijn. Via de website zien zij in een oogopslag welke supermarkten er op hun locatie bezorgen. Daarnaast biedt Boodschappen Spot per supermarkt praktische informatie als minimum orderbedrag, bezorgkosten, aanbiedingen, en of boodschappen afhalen in de winkel mogelijk is.

Op de website https://www.boodschappenspot.nl wordt inzichtelijk gemaakt welke supermarkten bij u in de buurt boodschappen bezorgen.

New Literary salons in 2018

in Branoul Theater in The Hague and Salon op Zuid : Ostade Theater A’damNew European Ensemble
Salon Branoul in Branoul Theater in The Hague and Salon op Zuid in Ostade A’dam present an exciting new season! For five years now the New European Ensemble has curated evenings that bring together literature, poetry and music. From September 19th onwards you can enjoy these intimate salons. This year’s program is especially varied with a portrait of Russian communism in music and literature, letters of great Spanish authors, Dutch contemporary poets, this year’s Nobel prize winner for literature and programs around Charles Bukowski and Stefan Zweig. Interested in experiencing more? Then we hope to see you at one of our salons!

Voor meer informatie en het programma:
http://neweuropeanensemble.com/what-s-on.html

Cursussen beeldhouwen en eendaagse workshops bij Mirjam de Nijs.

Beeldhouwen
Mirjam de Nijs: “We beginnen deze week met nieuwe cursussen beeldhouwen. Interesse? Er is plaats om als nieuwe cursist in te stromen op de dinsdagochtend of de donderdagochtend van 10.00 – 12.30 uur.
Je bent welkom voor een gratis proefles beeldhouwen om je te oriënteren.”

Informatie over de cursussen en de workshops is te vinden via:
https://www.beeldenvansteen.nl/cursusbeeldhouwen.html
https://www.beeldenvansteen.nl/workshopbeeldhouwen.html

Financieel inloopspreekuur in Huis van de Wijk LydiaHuis van de Wijk Lydia

Sinds 4 september 2017 bent u welkom bij het gratis financieel inloopspreekuur.
Dit vindt elke maandag plaats van 10:00-11:00 uur in Huis van de Wijk Lydia.
Adres: Roelof Hartplein 2A, 1071 TT Amsterdam.
Het spreekuur is vrij toegankelijk voor iedereen.
Klik voor meer informatie hier: http://personalmoneyscan.nl/inloopspreekuur/

Petitie: Tramhalte lijn 3 moet terug op de Amsteldijk/Ceintuurbaan

Aktie tramhalte lijn 3
Het GVB heeft de tramhalte Amsteldijk/Ceintuurbaan voor lijn 3 verwijderd.
Dit op een plek waar veel senioren wonen die afhankelijk zijn van goed openbaar vervoer. Terugkeer is van levensbelang voor een grote groep buurtbewoners, zodat zij mobiel blijven en betrokken blijven bij de buurt en de stad en kunnen blijven genieten van hun oude dag.
Voor de inhoud van de petitie:https://petities.nl/petitions/tramhalte-lijn-3-moet-terug-op-de-amsteldijk-ceintuurbaan?locale=nl

Gratis Lunchconcerten in Het Concertgebouw

Sinds jConcertgebouw gratis Lunchconcertenaar en dag vindt op woensdagmiddag om 12.30 uur in de Grote of Kleine Zaal van Het Concertgebouw het gratis Lunchconcert plaats.
De programma’s van de Lunchconcerten worden steeds een week van tevoren bekendgemaakt op de website: http://www.concertgebouw.nl/lunchconcerten
Voor Lunchconcerten in de Kleine Zaal heeft u een gratis kaartje nodig, deze worden op de dag zelf vanaf 11.30 uur bij de ontvangstbalie uitgegeven (1 kaart per persoon).Voor Lunchconcerten in de Grote Zaal heeft u geen kaartje nodig.

Gratis puzzel- en informatieboekje ‘Financiën in eigen hand’

Financiën in eigen hand
Donderdag 15 juni 2017 was het de internationale dag voor ouderenmishandeling, die dat jaar in het kader van financieel misbruik stond. Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland heeft een puzzelboekje ‘Financiën in eigen hand’ speciaal ontwikkeld voor ouderen. Dit is een handig boekje met tips voor een goed en veilig financieel beleid en is gratis te verkrijgen. Voor meer informatie over dit boekje en over het programma: https://www.020veiligthuis.nl/agenda/programma-internationale-dag-tegen-ouderenmishandeling-2017/

Dinst: Fijner Langer Thuis

Dinst
Dinst organiseert de dagelijkse ondersteuning aan huis om fijner langer thuis te blijven wonen wanneer je een dagje ouder wordt. Dinst zorgt ervoor dat je grip houdt op de taken in en rondom het huis en dat je lekker in je vel blijft zitten. Daarom koppelt Dinst je aan gescreende “Dinstverleners” die niet alleen hun vak goed uitoefenen, maar bovenal betrokken zijn bij de maatschappij en graag iemand goed willen helpen. Van pedicure en thuiskapper of klusjesman tot huishoudelijke hulp en dagelijkse begeleiding.

Adres: Herengracht 182, 1016 BR Amsterdam
Telefoon: 085-2500821
E-mail: contact@dinst.nl
Website: http://www.dinst.nl

Sociëteit het Amstelhuis

Amstelhuis

Sociëteit het Amstelhuis is een gezellige bar/restaurant in het Amstelhuis aan de Amsteldijk 35. De sociëteit is gericht op senioren uit en in de buurt van het Amstelhuis. Hier kan gelunched en gedineerd worden voor zeer redelijke prijzen. Tevens kan men gewoon binnenlopen voor koffie of thee (evt. met gebak) of gezellig een drankje nemen.
U bent van harte welkom in Sociëteit het Amstelhuis van 10.00 tot 21.00 uur (in het weekend van 14.00 tot 21.00 uur).Voor meer info over het Amstelhuis, klik hier: Amstelhuis

Grey Vibes: Zang, dans en theater voor 55+

Grey Vibes
Hou je van theater en wil je zelf (weer) op de planken?
Heb je altijd willen zingen, maar is een koor een stap te ver?
Voel je meer voor dansen dan voor fitness?
Heb je verhalen genoeg, maar krijg je ze niet op papier?

Grey Vibes Amsterdam was op het Lentefeest en liet ons genieten van een voorproefje. Wil je meer weten, kijk dan op hun website: www.greyvibes.nl

DUBBELKLIK: Computerles voor beginners

Computerles
Dubbelklik is een computercursus voor beginners voor en door bewoners uit De Pijp en Rivierenbuurt. Mensen die weinig tot geen ervaring hebben met de computer leren hier de basisvaardigheden.
De cursus wordt door vrijwilligers gegeven en is ook door hen ontwikkeld.
Drie keer per jaar start er een nieuwe cursusronde op woensdagochtend 9.30 tot 12.00 of vrijdagochtend van 10.00 tot 12.30.
Les-locatie: Huis van de Wijk De Pijp.
De cursus omvat tien lessen, tijdens schoolvakanties is er geen les.
De kosten voor de hele cursus zijn 10,-. Hiervoor ontvangen de cursisten cursusmateriaal. Dubbelklik is bijzonder omdat iedereen in zijn eigen tempo kan leren en er veel ruimte is voor individuele aandacht.
Motivatie van uw kant is het belangrijkst.
Bezit van een PC of laptop is een pré, omdat u dan thuis kunt oefenen.
U kunt zich aanmelden door te bellen naar 020 – 676 4800 of te mailen naar dubbelklik@wijkcentrumdepijp.nl. U wordt dan uitgenodigd voor een kennismakingsbijeenkomst, deze vinden 3 maal per jaar plaats voorafgaand aan de start van iedere cursus.

Eetcafé Van de Kook is op zoek naar een (hobby-) kok

Eetcafé Van de KookIn het voorjaar van 2017 is eetcafé Van de Kook verhuisd naar de Oranjekerk, 2e van der Helststraat 1-2.
Ben jij een hobby-kok en vind je het leuk om in ons vrijwilligersrestaurant te koken, samen met onze speciale medewerkers? Als vrijwilliger bij ons restaurant werk je samen met een heel leuk team en heb je de mogelijkheid om voor grote groepen te koken in een professionele keuken.
We verwachten dat je één keer in de 4-5 weken beschikbaar bent vanaf 13.00 uur tot sluiting (+/- 23.00 uur),  op vrijdag. Je kunt dit ook afwisselen met een latere dienst die begint om 17.00 uur. Ben je geïnteresseerd? Mail dan naar: info@eetcafevandekook.nl

Roze Stadsdorp Amsterdam

Roze Stadsdorp
Het Roze Stadsdorp Amsterdam is een groeiend netwerk voor 50plus LHBT+ Amsterdammers. Het Roze Stadsdorp Amsterdam sluit aan bij de behoefte om (naast eventuele deelname aan de reguliere stadsdorpen) elkaar ook in roze verband te treffen.
Het Roze Stadsdorp Amsterdam bestrijkt in tegenstelling tot de andere stadsdorpen de hele stad en Amstelveen en Diemen.

Meer informatie kunt u lezen op onze website www.rozestadsdorp.amsterdam.

Boekenkastjes in De Pijp

Boekenkastje Tweede Sweelinckstraat 10-hs

Tot nu toe zijn de volgende boekenkastjes bekend:
– Tolbar (Tolstraat, bij buurthuis Cinetol), zie nieuwsbrief oktober 2016
– Tolstraat 39
– Sarphatipark 23 en Boekhandel Casperle, zie Nieuwsbrief juli 2016
– Govert Flinckstraat 249, zie Nieuwsbrief januari 2017
– Van Ostadestraat 224, zie Nieuwsbrief februari 2017
– Poggenbeekstraat 21, zie Nieuwsbrief april 2017
– Gerard Doustraat 139 (Wijkcentrum), zie Nieuwsbrief maart 2017
– Ceintuurbaan 213, zie Nieuwsbrief november 2016
– Rustenburgerstraat 110, zie Nieuwsbrief augustus/september 2016
– 2e Sweelinckstraat 10, zie Nieuwsbrief mei 2017
– Dusartstraat 51, zie Nieuwsbrief juni 2017

Voor wie andere kastjes kent, graag even een mailtje naar Rob Godfried: r.godfried@online.nl.

Koor zoekt bassen!

“Van der Helst Angels”, hét buurtkoor in De Pijp, is op zoek naar enkele enthousiaste bassen (mannen!). We zingen klassiek en wereldmuziek uit alle tijden.
Huis van de wijk De PijpRepetities: donderdagdavond, Huis van de Wijk, 2de Van der Helststraat 66.
Dirigente: Barbara Wessel. Interesse of behoefte aan meer informatie? Graag een mailtje naar gerda.stuifbergen@chello.nl of lambertsm10@gmail.com. Dan neemt een van ons contact met u op!
Marjon Lamberts

Oproep van buurtmaatjesproject

Monique Niezen van Stichting Prisma zoekt ‘buurtmaatjes’ voor mensen met een verstandelijke beperking. Klik hier om de uitgebreide oproep met linken naar meer informatie te lezen: Oproep buurtmaatjesproject

Veilig met vakantie

Inbraakbeveiliging
Vereniging EIGEN HUIS heeft anti inbraak tips voor de beveiliging van je huis.
Klik hier: Inbraak-preventie

Gratis met bus, metro en tram

Tram Amsterdam
Ouderen met een laag inkomen en geen of weinig spaargeld kunnen bij de gemeente gratis openbaar vervoer aanvragen.
Als alleenstaande heeft u in 2017 minder dan € 18.809,– per jaar ontvangen en minder dan € 5.940,– op uw spaarrekening staan. In dat geval heeft u recht op gratis openbaar vervoer. U kunt dit verder nakijken op www.amsterdam.nl/pakjekans of bellen naar 020-2526000.

10 Tips om langer thuis te kunnen blijven wonen

Mensen op hoge leeftijd wonen tegenwoordig zo lang mogelijk zelfstandig thuis, ook als ze zorg en ondersteuning nodig hebben. Hoe bereidt u zich hierop voor? Alleszelf.nl geeft u tien tips om de regie te houden over uw eigen leven thuis. Ook als uw gezondheid afneemt.
Het bericht 10 Tips om langer thuis te blijven wonen verscheen eerst op Alleszelf.nl. In dit bericht staan veel interessante verwijzingen naar allerlei informatie en initiatieven, o.a. naar buurgemeenschappen.

Belangrijke documenten bewaren

kopie op je smartphone
Maak een foto van je paspoort, ID, rijbewijs en zorgverzekeringspas en zet die op je telefoon. Nooit meer kwijt en altijd bij je.
Maar als je niet zo’n telefoon hebt is het ook handig om van al je pasjes een fotokopie te maken. Zodat als je portemonnee of tas wordt gestolen dat je weet welke pasje je moet blokkeren en/of opnieuw moet aanvragen. Tip van Nienke.
N.B. Maskeer wél je BSN-nummer voordat je de foto neemt om op je smartphone te zetten. Dit om identiteitsfraude tegen te gaan als je smartphone gestolen wordt! (tip Anna Minter)

Wandelen door de Amsterdamse School-buurt

Dageraad
Bezoekerscentrum van “De Dageraad” in de Burg. Tellegenstraat 128 organiseert op vr, za en zo rondleidingen door de buurt. Er hangen oude foto’s van de buurt in het centrum en er wordt een film gedraaid (Wonen in Schoon-heid) over de oprichting van deze buurt, waarin ook Mia haar mening geeft. Ik heb zelf de rondwandeling met een koptelefoon gedaan wat ik erg leuk vond. Zie ook de pagina van https://www.hetschip.nl/de-dageraad/188-nederlands/museum/de-dageraad/734-bezoekerscentrum-de-dageraad

Vrolijke rolluiken op de Albert Cuyp

Rolluiken Albert Cuyp
Mensen verwonderen met foto’s van kunst op rolluiken en meteen het straatbeeld wat mooier maken. Dat is mijn missie.
Stadmaker Marnet Schoemaker geeft met haar project ‘de rolluiken van de Cuyp’ kleur aan de stad. Als grafisch vormgever ziet zij het ongekende potentieel van rolluiken. Met haar creatieve initiatief maakt ze haar geliefde Albert Cuyp op de zondagen en avonden iets minder ‘achenebbisj’ en Amsterdam een stuk vrolijker.

https://www.facebook.com/DerolluikenvanDeCuyp
https://www.voorjebuurt.nl/campaigns/rolluiken/

Eten in filmtheater RIALTO?

Eten in RialtoElke donderdag en vrijdag van 17:00 tot 19:00 uur kunt u in filmtheater RIALTO een grote kom soep voor 5 euro en/of een heerlijke hoofdmaaltijd voor 8 euro nuttigen. En daarna naar een goeie film. Maar alleen eten kan natuurlijk ook.

Voor meer informatie, zie de website van RIALTO : http://www.rialtofilm.nl

Tip van Anna Hof

Hulp aan vluchtelingen

Rode Kruis
Veel mensen willen hulp verlenen, maar wat is nodig en hoe regel je dat?
Het Rode Kruis coördineert de inzet van vrijwilligers. Meer informatie vind je op hun website evenals een inschrijfformulier: Rode-Kruis-helpt-bij-opvang-vluchtelingen

Brandveiligheid

Brandveiligheid
Na de politie is er nu ook bekend dat we de brandweer gratis kunnen vragen of ons huis veilig is.  Hou deze boodschap warm in gedachten.

Tip van Nienke Kamsma

Beatrixpark

Artsenij
In de Artsenijhof in het Beatrixpark staan ruim 250 geneeskrachtige kruiden. Het ligt aan de oostkant van het park en is ontstaan vanuit de tentoonstelling Floriade 1972. Ik vind het altijd fijn om in deze oase van rust rond te lopen en de op dat moment bloeiende kruiden te bewonderen. Bij de meeste planten staan bordjes met vermelding van naam en de geneeskrachtige werking. Zo staat er b.v. mansoor, braakwortelspirea, kweepeer, wilde akelei, veldsalie, rode zonnehoed, slangenkruid, monnikskap, zijdeplant, tripmadam en nog veel meer.

De Artsenij is dagelijks geopend vanaf 09.00 uur en de toegang is gratis. Het handigst is om de ingang aan de Diepenbrockstraat te nemen. Direct links ligt dan de Artsenij, tegenover het pierenbad.

Tip van Anna Minter

De Botanische tuin Zuidas

Botanische tuin Zuidas
De Botanische tuin Zuidas (voorheen: Hortus Botanicus van de Vrije Universiteit) heeft een hele mooie plantencollectie van ruim 5000 soorten, en is het bezoeken ruimschoots waard. Een paar keer per jaar fiets ik er naartoe en geniet van de dan bloeiende soorten en de rust in deze botanische tuin. Er staan hier en daar bankjes om van het uitzicht te genieten, er is een winkeltje, en er is koffie en thee te koop. Ook zijn er kassen waar je in kunt, zoals: een cactus-, vetplanten-, varen- en alpine kas, en een kleine en grote tropische kas.

De Botanische tuin is gratis toegankelijk en open van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur, op zaterdag en zondag van 12.00-17.00 uur.
Adres: Van der Boechorststraat 8.
voor meer info: https://botanischetuinzuidas.nl/de-tuin/

Tip van Anna Minter

Expeditie Slimmer Langer Thuis

Expeditie Slimmer Langer Thuis is opgezet voor zelfstandig wonende ouderen en werkers in welzijn, wonen en zorg.
Expeditie Slimmer Langer ThuisMet laagdrempelige bijeenkomsten in de buurt of op de werkplek informeren we hen over hoe men met slimme techniek lang en plezierig thuis kan blijven wonen.
Voor meer informatie, kijk op Expeditie Slimmer Langer Thuis

Ondersteuning bij computergebruik.

In De Pijp zijn verschillende vormen van ondersteuning bij computergebruik beschikbaar. N.a.v. tips van verschillende mensen hebben we deze op een rijtje gezet. Zie: Computergebruik. Graag aanvullingen en andere suggesties: stadsdorpdepijp.website@gmail.com

Bouwen aan Buurthulp

Bouwen aan buurthulp
In najaar 2014 is het Handboek voor het organiseren van onderlinge hulpverlening in de buurt verschenen.
Voor een korte beschrijving en hoe het te downloaden is, zie: Bouwen aan buurthulp

65+ Golden Sports

leonie Everts en initiatiefnemer van Stichting Goldensports, www.goldensports.nl biedt sinds april 2014 sport-en bewegingsactiviteitenaan in de buitenlucht op het Olympiaplein. Inmiddels zijn er 80 mensen ingeschreven en sporten er wekelijks 40 mensen bij ons.
Er zijn inmiddels veel leden van Stadsdorp Zuid en van Vondeldorp bij ons lid. Mogelijk is het ook iets voor uw leden.
Deelnemers betalen 4 euro per keer en de eerste keer 1 euro.

Stemmengeschuifel – met Heijermans door De Pijp

Wandeling Heijermans
‘Hallo, ik ben Kitty Courbois. Ooit speelde ik de rol van Kniertje, de vissersweduwe in Op hoop van zegen. ‘n arm mens wordt wél bezocht – regen en regen – de boel mòst rotte – d’r was geen houe an – en zo ga je de winter in – de harde winter – ach, ach, ach! Dat is een rol die in mij zit.’
Zo start de negenenzeventig minuten durende geluidswandeling die de wandelaar door de ogen van Heijermans door de Amsterdamse Pijp van de vorige eeuw voert.
Heijermans’ meesterwerk Op hoop van zegen werd in Nederland ondertussen al meer dan 1.000 keer gespeeld en vertaald in alle talen van de wereld. Maar wanneer Heijermans in 1892 in Amsterdam arriveert, is hij 27 en heeft slechts 62 cent op zak. Een jaar later gaat zijn eerste stuk in première en is hij redacteur kunst en letteren bij de net opgerichte Telegraaf. Voor zijn zogenaamde Falklandjes – korte schetsen die dertig jaar in de krant verschijnen – fileert hij het alledaagse leven onder het pseudoniem Samuel Falkland jr. Hij wandelt dag en nacht door de stad; hij kijkt en luistert en treedt de harde realiteit tegemoet met zachtmoedigheid. Het zijn deze Falklandjes die de basis vormen voor de geluidstocht door de straten van De Pijp. Je waant je in de straten waar ‘de witte pest’ rondwaart, je ervaart de schrijnende sociale ellende en je realiseert je weer wat het woord verzorgingsstaat betekent.

De geluidswandeling Stemmengeschuifel, met Heijermans door De Pijp is een coproductie van Soundtrackcity en Toneelgroep Amsterdam.

De wandeling werd gemaakt door Renate Zentschnig en Evelien van den Broek en ingesproken door Kitty Courbois, Charlie-Chan Dagelet, Fred Goessens, Alwin Pulinckx, Halina Reijn, Gijs Scholten van Aschat, Bart Slegers en Margijn Bosch. Het resultaat is een compositie van stemmen, geluid en muziek waardoor je de Amsterdamse Pijp met nieuwe ogen bekijkt.

verkrijgbaarheid en kosten
Stemmengeschuifel, met Heijermans door De Pijp is vanaf maandag 21 oktober 2013 af te halen bij Café Restaurant De Ysbreeker (Weesperzijde 23, Amsterdam), het vertrek- en eindpunt van de wandeling. Daar liggen iPods, speciale Soundtrackcity koptelefoons en plattegronden klaar om mee te wandelen.

Stemmengeschuifel is ook te downloaden in de webwinkel van Soundtrackcity of gebruik de Soundtrackcity-app, verkrijgbaar in de appstore voor de iPhone.
De wandeling kost 10 euro p.p.

Werkgroep Voedselverspilling De Pijp

Voedselverspilling
Er is al veel gedaan met groen in De Pijp, maar hergebruik van afval en overgebleven voedsel van de markt is een relatief nieuw en inspirerend onderwerp in deze buurt. Natuur&Milieuteam Zuid heeft in 2014 de Werkgroep Voedselverspilling opgericht.
De werkgroep bestaat uit enthousiaste mensen, die al veel nieuwe ideeën hebben verzameld en actief aan de slag zijn gegaan. Zo is er een actie geweest om voedsel bij winkels, de horeca en de markt, dat anders weggegooid zou worden in een maaltijd te verwerken.
Verder zijn er ideeën over: buurtcompostering, moesgeveltuinen, een educatief voedselpad in het Sarphatipark, weggeefkasten, pop-upkringloopwinkels, hergebruik van koffieprut (bijvoorbeeld als paddenstoelkweekbodem) en schoolmoestuinen.
Ook denken de werkgroepleden na over hoe bewoners hun overgebleven of niet gebruikte voedsel kunnen doneren en hoe oogstoverschotten van volkstuinen naar de wijk vervoerd kunnen worden.
Heb je ook goede ideeën om voedselverspilling tegen te gaan? Neem dan contact op met Anna Galenkamp via (020) 4004503 of mail naar: anna@nmtzuid.nl

Goed en betaalbaar eten in De Pijp

Stadskantine Van Woustraat
De werkgroep Goede Zorg heeft een lijst samen gesteld van goede, betaalbare eetgelegenheden in De Pijp. Bekijk deze lijst en geef je reactie of stuur een aanvulling erop via dit formulier.

Tuintjes in De Pijp

Tuintjes in De PijpTip van Veronica: Achter het Huis van de Wijk De Pijp (2e van der Helststraat) op de 1e étage, ‘op het dak van een garage’ zijn tuintjes te huur voor € 50.- per jaar, ook nog leuk om met z’n allen te tuinieren. Telefoon: 020-5709640 (Anna Prins).

Repaircafé De Pijp

Repair Café
Voor en door buren in De Pijp; is er elke laatste zondag van de maand van 12.00 uur tot 16.00 uur, behalve in de maanden juli en december.
Wat: kleding, elektrische apparaten e.d., fietsen.
Computers: Voor de reparatie van computers is specifieke kennis en deskundigheid nodig.
Meldt daarom je klus van te voren aan bij Repaircafédepijp@gmail.com
Waar: Voedselbank Amsterdam-Zuid, Lutmastraat 61A, onder poort door.
Fietsreparatie en onderhoud: fietswerkplaats Smerig, Van Ostadestraat 233E, tel. 020-676 19 44.
Voor verdere info zie http://wijkcentrumceintuur.nl/natuur-en-milieu/repair-cafe-de-pijp/

Het Van Eesterenmuseum

Van Eesterenmuseum
In een gesprek over de jaren 50 kwamen we op de mogelijkheid een jaren 50
museumwoning te bezoeken, en vonden vervolgens allerlei informatie over de
stadsvernieuwing met name in Slotermeer in die jaren op
http://www.vaneesterenmuseum.nl.       Er worden iedere vrijdag en zaterdag en iedere eerste zondag van de maand twee wandelingen aangeboden: om 13.30 een wandeling door de buurt gevolgd door bezoek aan de museumwoning en om 14.00 uur een architectuurwandeling door het ‘openluchtmuseum Slotermeer”. Beide wandelingen duren ongeveer anderhalf uur. Adres: Van Eesterenmuseum, Burg. De Vlugtlaan 125. Er is ook een architectuurwandeling vanuit de visie van Van Eesteren in Buitenveldert. Misschien leuk om met geïnteresseerde stadsdorpers te doen!